Workshop najaar
Deugd als sleutel tot de ziel.
Ieder voorjaar en najaar verzorg ik introductieworkshops. Deze bestaan uit zes lessen. In het najaar is het de workshop "Deugd als sleutel tot de ziel". Scroll naar beneden voor een gedetailleerde beschrijving van het programma. Onderaan de pagina kan je je inschrijven.
De opzet van de lessen:
- Opening van de avond.
- Korte inleiding over deugd.
- Inbrengen van eigen ervaring of levensthema.
- Meditatie op de deugd.
- Delen van je meditatie-ervaring.
- Onderzoeken van je intentie.
- Afsluiting van de avond.
Data en tijd:
Donderdagavond online via Zoom van half 8 tot half 9.
- De data voor het najaar van 2025 volgen nog.
Je ontvangt de opname na afloop van de les.
Inschrijving
Introductie van de deugd
Introductie van de deugd
Een serie van zes lessen over deugd en spirituele groei.
- Je weet wat wijsheid, moed, matiging en rechtvaardigheid voor jou betekenen.
- Je verdiept je inzicht in en relatie met de Levensboom en hebt een helder beeld van verschillende bewustzijnsniveaus.
- Je krijgt een aantal meditaties waarmee je jezelf kan trainen.
- Uiteindelijk levert het je rust en helderheid op.
Prijs is ex. BTW.

Zes lessen over de ziel en de deugd op de Levensboom
Wat is het juiste om te doen? Dat is de vraag. In het leven kom je veel verschillende uitdagingen tegen. In iedere uitdaging ligt die vraag opgesloten, wat is nu het juiste om te doen voor mij? In deze serie van zes lessen verken je deze vraag.
De Levensboom
Het middel om die verkenning uit te voeren is de Levensboom uit de Joodse mystieke traditie - Kabbalah. De Levensboom is een weergave van de werkbare principes in de Schepping. Het is een weergave van de samenhang tussen hemel en aarde, tussen het Goddelijke en de wereld. Hierin heeft de mens het vermogen om zich te verbinden met het hemelse en het aardse. Daarop is de studie gericht: op het versterken van die verbinding van het Goddelijke met het aardse in de mens.
De ziel als zetel van het geweten
In deze traditie is een belangrijke rol weggelegd voor de ziel als zetel van het geweten. Een gewetensvol persoon deugt, handelt deugdzaam en rechtschapen en is wat we ook wel een integer persoon noemen. Het versterken van je begrip van de deugden versterkt het vermogen tot gewetensvol handelen.
Innerlijk luisteren
In deze lessen beschouwen we de deugden als richtlijnen om naar onszelf te leren luisteren en te horen wat er in ons omgaat. En we verkennen hoe een deugd versterkt kan worden of wat het moeilijk maakt om deugdzaam en bezield te leven. We gaan ervan uit dat je wil deugen. Dus we hoeven niet te benadrukken dat je ‘moet’ deugen. Wat we gaan verkennen is hoe het werkt of niet werkt om het juiste te doen in onze eigen ogen.
Wat kan het je brengen?
Je verkent je relatie van de deugden - wijsheid, moed, matiging en rechtvaardigheid - met de levensboom, je eigen relatie met deze deugden en de levensboom en we doen een aantal meditaties. Allereerst levert het inzicht op. Dat is altijd mooi meegenomen. Inzicht kan leiden tot een intentie om iets te bewerkstelligen in je eigen gemoed. Door die intentie kun je je handelen in de buitenwereld in lijn te brengen met je binnenwereld.

Onderwerpen van de lessen:
De eerste les gaat over de Levensboom en de relatie tot de kardinale deugden: wijsheid, moed, matigheid en rechtvaardigheid. We beoefenen het evenwicht van de gelijkmoedigheid als basisoefening.
De tweede les gaat over de Levensboom en ethiek. We plaatsen de verschillende ethische principes op de Levensboom. We verkennen de deugd moed en mediteren weer op het midden: de plek van evenwicht.
De derde les gaat over matigheid. Wat is niet teveel en niet te weinig. We verkennen en bespreken hoe we dat doen en laten. We plaatsen het op de levensboom en mediteren weer op het midden: de plek van evenwicht en gelijkmoedigheid.
De vierde les gaat over wijsheid. Wat is wijsheid en hoe maak je er contact mee. We plaatsen het op de Levensboom en verkennen welke relatie ze met elkaar hebben in jouw leven. We mediteren weer op het midden: de plek van evenwicht en gelijkmoedigheid.
De vijfde les gaat over rechtvaardigheid. We bespreken wat rechtvaardigheid is en we passen rechtvaardigheid toe op ons eigen handelen. We mediteren weer op het midden: de plek van evenwicht en gelijkmoedigheid.
De zesde les gaat over het op een lijn brengen van de verschillende deugden. We hebben ze op de middenpilaar geplaatst - het goede inspireert, de wijsheid, de moed, de matigheid en de rechtvaardigheid en leidt tot waardigheid.